De finale van de 4TU Impact Challenge vond op donderdagavond 12 oktober voor de vijfde keer plaats en werd dit jaar gehost door de Technische Universiteit Eindhoven. Afterlife uit Wageningen werd door de vakjury gekozen als winnaar. Met behulp van schimmels maken zij eiwitten uit voedsel afvalstromen. Het Delftse Geotherm Electric ging ervandoor met de publieksprijs. Zij helpen industriële fabrieken door restwarmte om te zetten in elektriciteit.
Afterlife maakt hoogwaardige eiwitten uit afvalstromen in de voedselindustrie, door middel van schimmel fermentatie. Daarmee wil de startup nieuwe mogelijkheden creëren voor voedingsmiddelenfabrikanten en zo een brug slaan tussen duurzame eiwitten en een circulaire economie. De vakjury, onder leiding van de Eindhovense rector magnificus Silvia Lenaerts, koos Afterlife uit acht finalisten.
Lenaerts: “Het is prachtig om te zien hoeveel goede, innovatieve ideeën er zijn bij de finalisten. Daarom is het zo belangrijk dat universiteiten deze start-ups ondersteunen zodat zij hun technologie en innovaties verder kunnen brengen. Op deze manier kunnen we sociale en economische impact maken in de maatschappij.”
Marisol Calderon en Tim Bongers van Afterlife: “Ongelofelijk - we hadden niet verwacht te winnen! Dit is absoluut een boost voor ons zelfvertrouwen, we gaan deze overwinning uitgebreid vieren met de rest van ons team en kijken uit naar de toekomst voor Afterlife. We willen de 4TU, de jury, het publiek én de andere deelnemers bedanken voor deze geweldige kans.”
Impact Challenge van de vier technische universiteiten
De Nederlandse 4TU Impact Challenge vertegenwoordigt een aanstormende generatie van professionals en change makers. Elke technische universiteit stuurt een afvaardiging van twee teams die uitblinken met een studententeam of studentenstart-up, in het ontwikkelen van technologie om verschillende maatschappelijke uitdagingen op te lossen.
Naast innovaties in de voedselketen en op het gebied van AI en gezondheid, werken bijna alle finalisten aan verduurzaming. Zo beperkt team sanSpore uit Delft met sensortechnologie het gebruik van schadelijke pesticiden in kassen. Twente werd gepresenteerd door team Ai.Call en team 3D Medical Suppport, dat zich richt op het verbeteren van medische ingrepen door medische modellen te printen in 3D op basis van innovatief materiaal. BB&B uit Wageningen richt zich op isolatiematerialen met een lage koolstofvoetafdruk.
Eindhoven werd vertegenwoordigd door studententeams SOLID/IRHYS en Artic. Team SOLID/IRHYS werd eerder al bekend door het baanbrekende gebruik van ijzerpoeder als energiegeleider. Dat resulteerde onder andere in de spin-off RIFT en is een uitstekend voorbeeld van kennis valoriseren.
Impact dag
De 4TU Impact Challenge was het feestelijke en afsluitende onderdeel van de 4TU Impact Day. Op deze dag komt een afvaardiging van de vier technische universiteiten samen om kennis en ideeën met elkaar uit te wisselen. De vier technische universiteiten in Nederland werken samen in de 4TU.Federation.