Ze zijn inmiddels vol aan de slag, de Aanjagers van Technologie 2022. Bouwend op de inzichten van hun voorgangers definieerden ze concrete projecten om transities te versnellen met technologische innovatie, rond 5 maatschappelijke thema’s: Circulaire Economie, Digitale Veiligheid, Energie, Landbouw & Voedsel en Zorg. Op dit moment zijn ze hun projecten aan het valideren door in gesprek te gaan met stakeholders uit politiek, bedrijfsleven en wetenschap. Benieuwd waar ze aan werken? We lichten alvast een tipje van de sluier op.
Circulaire Economie - Materialenpaspoort
TU Delft-studenten Sebastian Veerman en Boudewijn Göbel gaan samen het plasticprobleem te lijf. Want veel van het plastic verpakkingsmateriaal dat momenteel wordt gebruikt, is niet volledig te recyclen doordat er teveel verschillende soorten kunststof worden gebruikt. En dat moet veranderen, vinden ze. Daarom werken ze aan een materialenpaspoort voor plastic verpakkingen. Zodat klanten kunnen zien hoe recyclebaar de verpakking van een product is en bewust een duurzamere keuze kunnen maken.
Digitale Veiligheid - Closing the gap
Thyne Scholte van de Universiteit Twente is aan de slag met het thema digitale veiligheid. In een wereld waar alles en iedereen afhankelijk is van digitale systemen, dreigt er een enorm tekort te ontstaan aan geschikte experts die organisaties, overheid en maatschappij digitaal veilig houden. De industrie herkent een gat tussen afgestudeerden die aan de slag willen in cybersecurity en de daadwerkelijke praktische vaardigheden die daarvoor nodig zijn. Dit gat gaat Thyne in zijn project voor de Aanjagers van Technologie dichten. Dat doet hij niet alleen; samen met bedrijven en experts zorgt hij voor een betere aansluiting tussen student en arbeidsmarkt.
Energie - Waterstofuitdagingen
Sophie de Hont en Gijs Mescher, beiden van de TU Eindhoven, richten zich op een belangrijk onderwerp uit de energietransitie: waterstof. Om de waterstofdoelen uit het Klimaatakkoord realiteit te maken, dient de productie ervan fors opgeschaald te worden. Maar daarbij stuiten we nog op verschillende uitdagingen. Sophie en Gijs zetten deze uitdagingen op een ludieke manier op de kaart en nodigen politiek en bedrijfsleven uit om de problemen én mogelijke oplossingen zelf te ervaren. Daarmee geven ze een stevige impuls aan deze belangrijke spelers om de juiste keuzes te maken en de waterstoftransitie daadwerkelijk te versnellen.
Landbouw & Voedsel - Landbouwinnovaties in de klas
Waar komt ons voedsel vandaan? Waarom is onze agrarische sector zo belangrijk? En welke technologische innovaties in de landbouw zijn er eigenlijk om voedsel op een duurzame manier te produceren? Dit zijn vragen waar Douwe de Jong (Wageningen University & Research) en Mustafa Agbaria (TU Delft) middelbare scholieren mee aan de slag willen laten gaan. In hun project gebruiken ze educatie als platform om jongeren, die op het punt staan zelf (duurzame) beslissingen te nemen over hun boodschappen, de toekomst in te helpen. Ze maken hen niet alleen bewust van waar ons voedsel vandaan komt, maar laten hen ook kennismaken met de technologische innovaties die er (nodig) zijn om op een duurzame wijze voldoende voedsel voor iedereen te produceren.
Zorg - De huisarts van de toekomst
De zorg betaalbaar houden, nu en in de toekomst. Dat is de missie van Niels van Herwijnen, student aan de TU Eindhoven. In zijn project pakt hij een belangrijk onderwerp beet om dit te realiseren: preventie. En richt hij zich op een groep zorgprofessionals die een sleutelrol spelen in het aanjagen van die preventie: huisartsen. Welke technologische innovaties worden al succesvol gebruikt door huisartsen en hoe draagt de focus op preventie nu al bij aan een toekomstbestendig zorgstelsel? Niels brengt ze bij elkaar en zet ze in de spotlight.
Ook bijdragen?
De Aanjagers van Technologie zijn altijd op zoek naar experts uit wetenschap en praktijk die met hen mee willen denken in hun project of inzichten willen delen. Heeft u expertise op één van de onderwerpen waar de Aanjagers mee aan de slag gaan? En wilt u een bijdrage leveren aan het versnellen van maatschappelijke transities door technologische innovaties? Neem dan contact met ons op via aanjagersvantechnologie@4tu.nl.