Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

4TU | Weekend van de Wetenschap 2024

De stad van straks | Tijdens het Weekend van de Wetenschap (5 en 6 oktober)staan de studenten van de vier TU’s met gave voertuigen, demo’s en workshops in en rondom het gebouw van het AMS Institute op het Marineterrein om aan kinderen en hun ouders te laten zien hoe leuk techniek is en aan welke oplossingen zij werken om de wereldwijde uitdagingen op klimaat, gezondheid, agrofood, veiligheid, infrastructuur en mobiliteit te tackelen.

Kom a.s. zaterdag ook!

Voor deze workshops kun je NU inschrijven, zodat je zeker bent van een plek:

  • Bouw, decoreer en lanceer je eigen duurzame raket in de workshop van het RISE team van de Universiteit Twente en de Vrije Universiteit Amsterdam;
  • Ontwerp je eigen duurzame spijkerbroek van het TU Delft Science Centre: hierin ontdekken kinderen hoe je kunt werken aan een volledig nieuwe manieren om kleding te ontwerpen - zonder restafval. Van digitaal puzzelen met stofpatronen tot het verkennen van 3D-geweven broeken.

Aanmelden kan hier

Techniek is overal!

Kinderen leren hun eigen duurzame spijkerbroek te ontwerpen, ontdekken met een interactieve app hoeveel wilde planten en dieren er ook in de stad leven, bewonderen het rijtjeshuis van de toekomst en zien hoe een boot kan vliegen op zonne-energie.


De 4TU Programmering

De studententeams

  • Team VIRTUe geeft je een indruk hoe het rijtjeshuis van de toekomst eruit ziet: ruimtelijk, duurzaam en klimaatbestendig tegelijk;
  • Het RISE Team van Universiteit Twente en de Vrije Universiteit Amsterdam staat er met een demo van MK5 - een duurzame raket waarbij een parachute uitgeworpen wordt voor een zachte landing. Deze oplossing maakt hergebruik van de raket mogelijk. Hun uiteindelijke doel? De lancering van de raket Alpha.

Deze raket werkt op biobrandstof en landt nauwkeurig en volledig autonoom. In de aansluitende workshop kunnen kids hun eigen raket bouwen;

Workshops

  • Ontwerp je eigen duurzame spijkerbroek van het TU Delft Science Centre: hierin ontdekken kinderen hoe je kunt werken aan een volledig nieuwe manieren om kleding te ontwerpen - zonder restafval. Van digitaal puzzelen met stofpatronen tot het verkennen van 3D-geweven broeken.
  • Elektronika: niet te fixen?! - eveneens van het TU Delft Science Centre. In deze workshop mag alles kapot! 

Kinderen gaan aan de slag met schroevendraaiers en tangen en slopen een oud apparaat uit elkaar om te zien hoe die in elkaar zit, welke materialen gebruikt worden, en waarom veel apparaten zo lastig of helemaal niet te repareren zijn. Een leuke workshop waarin kinderen ook aan het denken worden gezet over duurzaamheid en circulariteit en hoe we apparaten handiger kunnen ontwerpen. 

Waarom doen de 4TU studententeams mee?

Studenten kunnen op laagdrempelige manier uitleggen wat de mogelijkheden van techniek zijn, dat zowel meiden als jongens het kunnen studeren en wat je er qua beroep mee kunt worden. Dit is hard nodig gezien de huidige terugloop van studenten bètatechniek en een tekort aan arbeidskrachten in het techniekdomein.

Waar en wanneer?

De diverse studententeams en andere medewerkers van de vier TU's zijn op zaterdag 5 oktober van 13:00 - 17:00 te vinden in en rondom het gebouw van AMS Institute en maken deel uit van de programmering op het Marineterrein Amsterdam. Thema: De stad van straks

Behalve 4TU zullen ook instellingen als Coding College Codam, De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en NEMO De Studio programmering verzorgen. Kijk hier voor de rest van de programmering op het Marineterrein

Adres: Marineterrein bij het AMS Institute | Gebouw 027W | Kattenburgerstraat 5 | 1018 JA Amsterdam

  • Houd de website Weekend van de Wetenschap in de gaten wat er tijdens het weekend van 5 en 6 oktober op de andere lokaties te doen en te beleven is!
  • De technische universiteiten zullen tijdens het Weekend van de Wetenschap net als eerdere jaren, ook op hun eigen campus een techniekprogramma verzorgen. 
  • Ontmoet de Studententeams

Bron openingsbeeld: TU Delft Science Centre