Part of the
4TU.
Built Environment
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Built Environment
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

secretaris@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Built Environment

19 Jun 2024
Studenten bouwen ingenieuze huizen om bouwproblemen op te lossen
Een grote werkplaats en een rommelig kantoor vol ambitieuze studenten. Zij bouwen vandaag al de huizen van de toekomst. Het doel: de bouwsector laten schudden op zijn grondvesten.
6 Jun 2024
Energietransitie: niet één taak, maar duizenden kleine stappen
De energietransitie volbrengen is niet één taak. Het bestaat uit heel veel kleine puzzelstukjes die allemaal bij elkaar moeten komen. Maar hoe?
22 May 2024
‘Nederland moet af van het Calimero-complex rond verduurzamen’
Hoe zorgen we voor voldoende water en koelte tijdens extreme hittegolven en hoe houden we onze voeten droog bij hevige regenval? Klimaatadaptief bouwen moet steden weerbaarder maken voor extreme weersomstandigheden. Maar er is meer nodig.
16 May 2024
Digital twins zorgen voor doorbraak in duurzame bouw
De bouwsector is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de uitstoot van broeikasgassen. Tegelijkertijd is de bouw onmisbaar bij het realiseren van nieuwe woningen, industrie en infrastructuur. Tijd voor verandering dus. Digitalisering is een va
6 Mar 2024
Innovatie in de bouw staat onder maatschappelijke én politieke druk, ‘Samenwerking moet beter’
Nederland moet één miljoen woningen bouwen én 2,5 miljoen woningen verduurzamen tot aan 2030. Tegelijkertijd kost de renovatie van bruggen, tunnels en sluizen jaarlijks €2,3 tot €2,6 miljard. Een grote opgave, in de sector met enorme personeelstekort
8 Feb 2024
Circulair bouwen: technologie is er, nu het verdienmodel nog
Materialen hergebruiken en huizen makkelijk verplaatsen. Een circulaire bouw vraagt om nieuw gedachtegoed. Om de transitie te laten slagen, moet niet alleen de bouw, maar ook de mensen en de economie erachter veranderen.
18 Jan 2024
Onze infrastructuur is aan vervanging toe: ‘innovatie moet sneller’
Wegen, viaducten en bruggen in Nederland moeten steeds opnieuw gerenoveerd worden. Dat vereist dat grote investeringen, maar het geeft ook ruimte voor innovatie en verduurzaming. Wetenschappers vertellen over hun visie voor de infrastructuur van de t
12 Jan 2024
Zo zien steden van de toekomst eruit: digitaal, veilig en duurzaam
Een brein voor gebouwen, een digitaal schaalmodel van een stad, of een robot-assistent op de bouwplaats. Digitalisering is van cruciaal belang in de gebouwde omgeving. Giorgio Agugiaro legt uit hoe jouw stad er in de toekomst uitziet.
7 Dec 2023
Beton recyclen
Beton is onmisbaar in de bouw. Het materiaal is sterk, goedkoop en slijtvast. Maar voor beton zijn ook schaarse elementen van de aarde nodig. Tijd om te recyclen en te verduurzamen.
30 Nov 2023
Hoe een gebouw je gezondheid bepaalt
Gebouwen zoals je huis en je werkplek hebben een aanzienlijke invloed op je fysieke én mentale gezondheid. Door optimaal gebruik, kunnen gebouwen zorgen voor meer wekplezier, een betere gezondheid en inclusie. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit.
30 Oct 2023
De bloemetjes en de bijtjes verdienen meer aandacht. Dit is waarom
Honingbijen kennen we vooral van imkers. Maar juist in het wild zijn honingbijen van onschatbare waarde voor biodiversiteit. Om de wilde bij meer ruimte te geven, zijn innovatieve nesten ontwikkeld.
19 Oct 2023
Transitie in de bouw; ‘wetenschap speelt cruciale rol’
Om de bouwsector structureel te verduurzamen, hebben we niet alleen praktische oplossingen, maar ook een langetermijnvisie nodig. Dat bepleiten de bouwfaculteiten van de technische universiteiten.
5 Oct 2023
Gebouwen verduurzamen? Geef ze een stel hersens!
Het kantoorgebouw waarin je werkt, kan de komende jaren van een ‘brein’ worden voorzien: een zelflerend systeem dat de prestaties van het gebouw, de verduurzaming en het comfort optimaliseert.
18 Jul 2023
Extreme hitte in steden? Deze innovaties helpen ons uit de brand
Extreme hitte in steden, het is in Europa aan de orde van de dag. Wat kunnen we doen om de hitte dragelijk te houden?
11 Jun 2023
Studententeams bewijzen: in de woningbouw zijn de mogelijkheden eindeloos
De Nederlandse bouwsector zit met de handen in het haar. Om de woningcrisis het hoofd te bieden moeten er voor 2030 een miljoen nieuwe huizen gerealiseerd worden. En dat ook nog eens op een duurzame manier. Gelukkig kan de woningbouw afkijken bij studenten, die in teams verspreid over het hele land werken aan de meest baanbrekende oplossingen. “Door trial and error kwamen we erachter dat duurzaam helemaal niet duur hoeft te zijn”, zegt oud-student Antoine Post van Integer Technologies.