Part of the
4TU.
Health
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Health
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

secretaris@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Goede buren: TU Delft en Reinier de Graaf versnellen vernieuwing in de zorg

Tuesday, 5 March 2024

Goede buren: TU Delft en Reinier de Graaf versnellen vernieuwing in de zorg

De Technische Universiteit Delft, incubator YES!Delft en het Reinier de Graaf ziekenhuis werken sinds 2016 samen om nieuwe medische technologie in het ziekenhuis te introduceren, testen en verbeteren. Delftse startups spelen hierin een belangrijke rol. In gesprek met Rick Schoffelen (klinisch fysicus) en Daphne Wijffels (innovatiecoördinator) van het Innovatieplatform. “Technische innovaties kunnen de zorg ingrijpend verbeteren. En dan zitten wij als ziekenhuis en technische universiteit hier zo dicht bij elkaar. Dat moet je benutten.”

Toekomstbestendig worden

De zorg zit te springen om een efficiëntieslag in dagelijkse handelingen en zorgverlening. De kostendruk is hoog en bij veel ziekenhuizen gaat zeker 70% van het budget naar personeelskosten. Tegelijkertijd vergrijst het personeelsbestand en is het uitdagend om genoeg nieuwe mensen te werven.

De komende jaren zal men steeds meer vragen om ‘meer te doen met minder’, aldus Schoffelen. “We moeten toekomstbestendiger worden. Maar in de zorg hebben we de neiging om te blijven werken zoals we altijd al werkten. Veilig, want vertrouwd.” Schoffelen maakt de vergelijking met de financiële sector en de enorme automatisering die daar de afgelopen 40 jaar heeft plaatsgevonden. “Zover is de zorg nog lang niet en wij hebben daar een inhaalslag te maken.”

Het Innovatieplatform speelt hierin een grote rol. Door deskundigen uit het ziekenhuis in contact te brengen met startups uit het TU Delft Campus ecosysteem en TU Delft wetenschappers en studenten, ontstaan bijzondere samenwerkingen en nieuwe inzichten, die uiteindelijk helpen werk makkelijker, beter of sneller te maken.

(...)

Dagelijkse zorg verbeteren dankzij frisse blik

Innovatie in de zorg draait niet alleen om geavanceerde techniek zoals MRI-machines, maar ook om welke ideeën of hulpmiddelen ervoor kunnen zorgen dat zorgverleners tot hun pensioenleeftijd gezond en met plezier aan het werk kunnen blijven, of hoe een patiënt zo goed mogelijk door het ziekenhuis vervoerd kan worden. Het is juist in deze ‘alledaagse’ handelingen waar nog enorm veel winst te behalen valt, onderstrepen Schoffelen en Wijffels. 

Het is ook juist in de hoek van deze dagelijkse zorg dat de samenwerking tussen de TU Delft, YES!Delft en het ziekenhuis waardevol is, legt Schoffelen uit. “Studenten en startups stellen kritische vragen: ‘waarom doen jullie dit zo?’ En zorgpersoneel wordt steeds beter in het uitspreken van wat het nodig heeft.” Waardevol voor startups, maar belangrijker: het levert slimme en werkbare oplossingen op, waar ziekenhuispersoneel en patiënten baat bij hebben.