Miljoen euro subsidie voor studie ziekteverwekkers in plantaardige producten
Wageningse onderzoekers hebben één miljoen euro ontvangen via het internationaal platform Plant2Food. Daarmee gaan ze ziekteverwekkende bacteriën in plantaardige producten genetisch karakteriseren en hun groei en gedrag in kaart brengen. Dat moet producenten helpen om schadelijke micro-organismen in die producten te beheersen.
Het onderzoek, genaamd GRASP (Genomic-driven Risk ASsessment of Plant-based foods), richt zich specifiek op de veiligheid van nieuwe, plantaardige producten, waaronder zuivelalternatieven. “We zien een verschuiving in de markt naar zowel hybride als volledig plantaardige producten, zoals plantaardige kaas en melkalternatieven,” zegt Heidy den Besten, hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie. Dat komt door consumentenvoorkeuren en de behoefte van levensmiddelenbedrijven om zowel traditionele als nieuwe productielijnen te ondersteunen.
Onverwoestbare sporen
Maar plantaardige grondstoffen zoals haver, erwten, en amandelen kunnen schadelijke bacteriën bevatten die gifstoffen maken. Zo veroorzaakt de bacterie Bacillus cereus diarree en misselijkheid en de bacterie Clostridium botulinum verlammingsverschijnselen. Die twee bacteriesoorten zijn extra gevaarlijk doordat ze sporen vormen, een soort slapende cel die bestand is tegen extreme omstandigheden zoals hitte en koude. Bij gunstige omstandigheden ontkiemen die sporen en groeit de bacterie verder. Zo overleven ze dus ook pasteurisatie, en komen ze terecht in voedselproducten.
....
Meer lezen over dit onderzoek?