Part of the
4TU.
Health
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Health
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

secretaris@4tu.nl

Website: 4TU.nl

© Universiteit Twente website

Universiteit Twente met drie nieuwe proof-of-concept subsidies in Europese top

Friday, 12 July 2024

Universiteit Twente met drie nieuwe proof-of-concept subsidies in Europese top.

Drie onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een zogeheten Proof of Concept-subsidie (PoC) ontvangen van de European Research Council (ERC). Prof. Mariëlle Stoelinga, prof. David Fernandez Rivas en prof. Jeroen Leijten krijgen 150.000 euro voor het vermarkten van een idee dat is ontstaan tijdens hun eerder al door de ERC gefinancierde projecten. Het aantal PoC’s van de UT komt hiermee op dertig uit en daarmee behoort Twente tot de top van (ondernemende) universiteiten in Europa.

David Fernandez Rivas: Lab-in-skin 

Voor David Fernandez Rivas (faculteit TNW, TechMed Centrum) is dit alweer de derde PoC. Het benadrukt zijn expertise in de ontwikkeling van effectieve technologie. 
Fernandez wil met zijn project bijdragen aan het terugdringen van dierproeven én het realiseren van kostenbesparing bij het testen van nieuwe medicijnen. ‘Ook hebben we met zijn allen snellere manieren nodig om nieuwe medicijnen te testen,’ vertelt hij. ‘Deze subsidie biedt de unieke kans een baanbrekend concept te onderzoeken dat de tijd om medische behandelingen te evalueren kan verkorten en vervuiling van het milieu vermindert.’ 

Fernandez Rivas houdt zich al een tijd bezig met het injecteren zonder naalden en krijgt daarvoor ook veel (media-)aandacht. Tevens is hij medeoprichter van het UT-spin-offbedrijf FlowBeams.

Jeroen Leijten: Nutribone

Het maken van levende weefsels is belangrijk voor veel klinische en industriële toepassingen; denk bijvoorbeeld aan het oplossen van wachtlijsten voor donororganen, het proefdiervrij testen van geneesmiddelen en het maken van dierenleedvrij (kweek-)vlees. Het is momenteel echter nog niet mogelijk grote gemaakte weefsels in leven te houden. Levende weefsels hebben namelijk net als wij eten nodig om te overleven. Buiten het lichaam hebben weefsels geen toegang tot de voedingstoffen die normaal gesproken via de bloedbaan worden aangeboden; als gevolg hiervan verhongeren gemaakte weefsels, waardoor ze beginnen te falen. Deze nog niet opgeloste uitdaging staat in de weg dat weefselbouwtechniek ten dienste van industrieel, klinisch en maatschappelijk gebruik ingezet kan worden. Jeroen Leijten (faculteit TNW) ontwikkelde een uniek innovatief concept om dit belangrijke vraagstuk op te lossen: een methode om zelf-voedende, levende weefsels te maken.


Benieuwd naar de derde gesubsideerde onderzoeker? Of meer weten over bovenstaande onderzoeken.