Part of the
4TU.
Health
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Health
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

secretaris@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Wagenings vooronderzoek laat zien: Tuinieren kan herstel na kanker bevorderen

Thursday, 18 July 2024
Wageningen Universiteit

Wagenings vooronderzoek laat zien: Tuinieren kan herstel na kanker bevorderen

Tuinieren helpt (ex-)kankerpatiënten meer te bewegen en genoeg groente en fruit te eten, en geeft hen de kans ervaringen uit te wisselen met lotgenoten. In de tuin werken lijkt hiermee het herstel te bevorderen en de kwaliteit van leven te verhogen, zo blijkt uit vooronderzoek van Wageningen University & Research. Een op de drie Nederlanders krijgt vroeg of laat kanker. Van degenen die het overleven, kampt meer dan de helft met chronische vermoeidheid, depressie en andere klachten.

Mensen die na kanker meer bewegen en gezonder eten, ervaren een betere kwaliteit van leven dan lotgenoten die dit niet doen. Toch passen de meesten hun leefstijl nauwelijks aan, zo komt uit de Wageningse COLON-studie naar voren. Amerikaans onderzoek wijst uit dat tuinieren (ex)patiënten kan helpen om meer te bewegen en meer groenten te eten.

Helende tuinen

Reden voor Wageningen University & Research om in 2016 het eenjarige pilot-project Helende Tuinen op te zetten. Kankerpatiënten konden hierin onder begeleiding een seizoen lang tuinieren op het terrein van Parkhuys Almere, een ontmoetingsplek voor kankerpatiënten en betrokkenen. 
(...)

Actief en energiek

De pilot bleek een groot succes. “Deelnemers waren actiever en voelden zich energieker dan voorheen”, zegt Kampman. “En ze waardeerden het contact met lotgenoten. Mensen praatten met elkaar over de tuin en wisselden tussendoor ervaringen uit over de chemokuur die ze net achter de rug hadden. Ze gingen daarnaast als vanzelf meer groente en fruit eten.”
(...)

Vervolgonderzoek

Een nieuwe interventiestudie onder 160 mensen die dikke darmkanker hebben gehad moet uitwijzen of er daadwerkelijk een oorzakelijk verband is tussen een gezonde leefstijl en een hogere kwaliteit van leven bij (ex)kankerpatiënten. Het onderzoek, gecoördineerd door Wageningen University & Research moet daarnaast inzicht geven in welke technieken voor blijvende leefstijlverandering het beste werken bij deze groep. “Kanker vergt lichamelijk en geestelijk heel veel energie, en we merken dat veel ex-patiënten simpelweg te moe zijn om hun leefstijl te verbeteren”, zegt Kampman.

(...)

Voor de volledige Impact Story, zie de website van Wageningen University.