Dat voeding een belangrijke rol speelt bij het krijgen, maar ook bij het behandelen van diabetes type 2 is geen geheim. De afgelopen jaren is er daarom hard gewerkt om de voedingsadviezen bij diabetes verder te verbeteren. Met als doel een gezond eetpatroon dat goed bij de persoon met diabetes past. Om diëtisten bij te scholen over hoe je een voedingsrichtlijn in de praktijk vertaalt naar persoonsgerichte adviezen, is nu een geaccrediteerde e-nascholing van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en de Nederlandse Diabetes Federatie beschikbaar.
Het advies in de Voedingsrichtlijn Diabetes bestaat tegenwoordig uit verschillende voedingspatronen: zoals mediterraan, vegetarisch, koolhydraatbeperkt, vetbeperkt, DASH en de Schijf van Vijf. Alleen met zoveel keuze ben je er nog niet. Want hoe kun je de adviezen nu persoonsgericht toepassen, deze voedingspatronen onderling combineren en hoe behoud je de balans? De rol van de diëtist of voedingsdeskundige is hierbij van groot belang.