Part of the
4TU.
Health centre
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Health centre
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

secretaris@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Nieuw UT-onderzoek naar borstkanker en alvleesklierkanker

Thursday, 21 December 2023

Nieuw UT onderzoek naar borstkanker en alveesklierkanker

KWF honoreert vier projecten waar UT-onderzoekers bij betrokken zijn. Drie projecten richten zich op patienten met borstkanker, waarbij twee projecten inzetten op het vroegtijdig monitoren van de bijwerkingen van chemotherapie en een ander project inzet op het tijdens de operatie zien of er tumorweefsel achterblijft. Een ander project maakt met geavanceerde weefselkweekmodellen de vroege detectie van alvleesklierkanker mogelijk. 

Borstkanker bijwerkingen:

Chemotherapie gaat gepaard met diverse bijwerkingen, die een behoorlijke impact kunnen hebben op de kwaliteit van leven, stress en angst van de patiënt. Het monitoren van deze bijwerkingen is van groot belang. Als bijwerkingen tijdig gemeld worden kan hierop worden ingegrepen of  kan de therapie, in overleg tussen arts en patiënt, worden aangepast, bijvoorbeeld door de dosis te verlagen of een overstap naar een ander middel. Het vroegtijdig herkennen en melden van de bijwerkingen kan de kwaliteit van leven verbeteren en kan ondersteund worden door online monitoring. Beide UT-projecten vallen onder de landelijke Borstkanker OnderzoeksGroep (BOOG). 

Borstkanker operaties:

Tijdens een operatie voor borstkanker moet de chirurg opereren op basis van de beelden die zijn gemaakt en soms op basis van markeerpunten in het tumorweefsel. Chirurgen hebben tijdens operatie het probleem dat ze de randen van de tumor vaak niet goed kunnen zien of voelen. Daardoor blijkt nu soms na de operatie dat er nog tumorcellen zijn achtergebleven, en moet de patiënt een extra behandeling krijgen. 

Alvleesklierkanker:

Alvleesklierkanker is de dodelijkste vorm van kanker met een triest overlevingspercentage van 8%. Het leidt tot de dood van meer dan 430.000 patiënten per jaar wereldwijd. De meeste patiënten worden gediagnosticeerd in een laat stadium waarin de tumor onbehandelbaar is. Op dit moment zijn er geen diagnostische middelen beschikbaar om deze kanker in een vroeg stadium op te sporen. 

De 4 projecten:

  • Bijwerkingen app en Fitbit (bijna 1,5 miljoen)
  • Echemocoach (Bijna een miljoen)
  • Handheld scanner voor chirurgen (1,3 miljoen)
  • Bio-engineering toolbox voor vroege detectie van alvleesklierkanker 

Lees hier meer over de gesubsideerde onderzoeken.