Onderzoekers van de TU Delft in de groep van Stan Brouns hebben een CRISPR-Cas eiwit ontdekt dat geen DNA knipt maar eiwitten. De ontdekking opent de deur voor de ontwikkeling van een scala aan biotechnologische en medische toepassingen, bijvoorbeeld als sensor van RNA-moleculen uit ziekteverwekkers. Het artikel is gisteren gepubliceerd in Science.
Hoewel onderzoekers de laatste jaren CRISPR-Cas gebruiken om DNA precies aan te passen, gebruiken bacteriën het al miljarden jaren als immuunsysteem tegen binnendringende virussen. CRISPR-Cas eiwitten kunnen het DNA van virussen knippen en het zo onschadelijk maken. Maar CRISPR-Cas blijkt nu nog verder te gaan dan het knippen van DNA.
Brouns: “Toen we CRISPR-Cas ontdekten vonden we dat het viraal DNA op precieze plekken knipt. Later kwamen we erachter dat het eiwit meer verrassingen in petto had, toen sommige varianten van CRISPR-Cas ook viraal RNA knipten. Nu gaat het dus nog een stapje verder en kan CRISPR-Cas ook heel precies eiwitten knippen.”