Waarom
Als gevolg van klimaatverandering en verstedelijking worden samenlevingen geconfronteerd met uitdagingen op het gebied van milieukwaliteit, energiebeheer en de gezondheid van burgers. Terwijl veel studies zich in het verleden concentreerden op het begrijpen van het stedelijke microklimaat en hoe mensen dit ervaren, lag daarbij meestal de nadruk op relatief moderne infrastructuur (âstraatcanyonsâ). Deze inspanningen op het gebied van modellering en metingen lieten minder succes zien in historische wijken. Veel Nederlandse steden hebben een aanzienlijk aandeel verouderde en historische gebouwen met unieke en afwijkende straatprofielen van de moderne infrastructuur, wat extra uitdagingen in de energietransitie met zich meebrengt vanwege lage energielabels en beperkingen op vereiste ingrepen.
Wat
HERITAGE zal een hightech detectie- en ontwerp-systeem ontwikkelen dat gericht is op het meten, verminderen en voorkomen (door monitoring en ontwerp) van hittestress die optreedt als gevolg van veroudering van de gebouwde omgeving en gebouwen in Nederlandse steden, door middel van sociaal-technische oplossingen. Dit integrale systeem zal ruimtelijke en temporele patronen van hittestress detecteren en voorspellen met een ongekende resolutie (schaal van 1 meter), om hittestress binnen en buiten te verminderen en te verzachten door het ontwikkelen van richtlijnen voor stadsontwerp en het verbinden van de energietransitie, de vraag naar woningen, het herbestemmen van gebieden, klimaatadaptatie en digitalisering.
Hoe
Dit zogenaamde HERITAGE systeem vereist een multidisciplinaire onderzoeks-ecosysteem-benadering waarbij de vakgebieden aardobservatie, stedelijke hydro-meteorologie en klimatologie, stadsontwerp en duurzame infrastructurele energiesystemen betrokken zijn. Al deze expertisevelden zijn goed vertegenwoordigd in het consortium. Daarom worden, parallel aan de detectie, lange termijn onderzoekslijnen uitgerold naar robuuste hydro-meteorologische, ontwerp- en energieoplossingen, waarbij zowel de detectie als de technologische oplossingen zich richten op meerdere spatio-temporele schalen en vormen. Concreet vullen deze onderzoekslijnen de kennislacunes in het Nederlandse klimaatbeleid door middel van innovatieve technieken voor het analyseren, simuleren, ontwikkelen en experimenteel testen van nieuw ontworpen:
1.      Meerschalige stedelijk erfgoed-daklaagschema's voor klimaatmodellen
2.      Meerschalige vorm-microklimatologische relaties en
3.      Duurzame energiesystemen,
allen bij uitstek geschikt voor toepassing in verouderde wijken en gebouwen.