Waarom is het omzetten van kennis in toepassingen belangrijk? Wat levert dit op? En hoe ondersteunt de universiteit spin-offs en start-ups? In vier podcasts die deel uitmaken van de serie âDe spin-off van de spin-offâ komen valorisatiedirecteuren en business developers van de Technische Universiteiten en TNO aan het woord over het ondernemerschap van universiteiten.
Agrifood startups WUR
In de eerste podcast staat het ondernemersklimaat van Wageningen University & Research centraal. Sebastiaan Berendse, directeur waardecreatie aan de Wageningen University & Research, vertelt hoe de ondersteuning van start-ups zich de afgelopen vijf jaar heeft ontwikkeld en welke mooie bedrijven dit heeft opgeleverd; van Yellow-Pallet (fruitexport op bananenpallets) en Time Traveling Milkman (plantaardige zuivel) tot UmaMeats (circulaire hamburgers) en ChainCraft B.V. (duurzame vetzuren).
Ondernemen als oplossing voor wereldproblemen
Wageningen was een socialistisch ingestelde studentenstad met de instelling âgeld verdienen is viesâ en zo werden startups met argwaan bekeken. Mede door de toestroom van buitenlandse, ondernemende studenten vond er een kentering plaats. Nu worden startup en impact in Ă©Ă©n adem genoemd, schetst Sebastiaan Berendse.
Foto: (van links naar rechts) Frans van Beveren, Sebastiaan Berendse, Linda Bak
Binnen Wageningen University & Research heeft de support van spin-offs en start-ups de afgelopen vijf jaar pas echt een vlucht genomen. âStudenten waren voorheen vooral gericht op het werken bij de overheid, ngoâs of grote bedrijven. Zij waren minder bezig met het starten van een eigen bedrijfâ, aldus Sebastiaan.
Verrassende innovaties
Van oudsher is de Wageningen Universiteit gericht op landbouw. Dat is nog steeds het uitgangspunt, maar van het âgeitenwollensokkenimagoâ is niets meer over. Studenten bedenken de innovatiefste dingen, zoals circulaire hamburgers en een nieuw soort plantaardige zuivel. âDeze initiatieven kunnen de wereld veranderen, maar dan moeten ze wel echt toegepast worden in de praktijkâ, stelt Berendse. âOndernemerschap is de agri-food is lastig. Je hebt de maken met hele lange ketens. Een nieuwe technologie is Ă©Ă©n ding, maar dan moet je alle andere bedrijven in de keten er nog van overtuigen om hiermee te gaan werken.â Daarbij helpt de universiteit.
De spin-off van de spin-off
Deze podcasts zijn de afsluiting van de serie âDe spin-off van de spin-offâ waarin Innovation Origins de afgelopen maanden de meest bijzondere en succesvolle spin-offs van de vier technische universiteit in Nederland beschreef. De serie is een initiatief van 4TU.Federatie en Innovation Origins. Hier vind je alle eerder verschenen artikelen.