In de 4-delige serie Brightful Minds maken wetenschapsredacteur Sonja Knols en fotograaf Dieuwertje Bravenboer een ronde langs de tenure trackers van de 4TU High Tech for a Sustainable Future (HTSF) programma’s. Deze talentvolle, vaak jonge wetenschappers vertellen aan welk hightech onderzoek ze werken, welke missie hen drijft en hoe ze hun carrière inrichten.
In deze derde aflevering staan diversiteit en inclusiviteit centraal. Agnes Berendsen (RECENTRE), Srinidhi Gadde (HERITAGE) en Aimée Sakes (Soft Robotics) vertellen hoe zij ieder hun eigen pad volgden richting hun huidige positie aan één van de Nederlandse technische universiteiten.
Tekst: Sonja Knols
Beeld: Dieuwertje Bravenboer
Het verhaal van Srinidhi Gadde | 4TU.Heritage
Srinidhi Gadde begint in juli 2023 aan zijn tenure track aan de Universiteit Twente. Srinidhi komt uit een landelijke regio in India en groeide op zonder toegang tot computers. Nu gebruikt hij supercomputers voor het ontwikkelen van klimaatmodellen.
Huidig en toekomstig onderzoek
‘Momenteel werk ik als postdoc op het terrein van poolklimaatmodellering aan de Universiteit Utrecht. De meeste klimaatmodellen beschrijven polaire verschijnselen niet nauwkeurig genoeg. Wij ontwikkelen gespecialiseerde modellen die de natuurkunde van de poolgebieden nauwkeurig weergeven en het poolklimaat voorspellen met resoluties van 5,5 tot 11 kilometer. In ons regionale klimaatmodel nemen we unieke poolverschijnselen mee zoals het smelten van ijs, het opnieuw bevriezen van water, sneeuwval en ook de verspreiding van sneeuw over het Antarctische continent door hevige winden.
In juli ga ik terug naar de Universiteit Twente, waar ik ben gepromoveerd, om mijn focus te verleggen van poolklimaat naar stedelijk microklimaat. Hoewel poolklimaat en stedelijk klimaat op het eerste gezicht misschien totaal verschillend lijken, kennen de modellen ervoor veel overeenkomsten. In mijn project, dat deel uitmaakt van het HERITAGE-programma, ga ik modellen ontwikkelen om de voorspellingen van het stadsklimaat te verbeteren. Het doel is om gegevens die worden vergaard met behulp van remote sensing technieken te gebruiken en te verwerken in klimaatmodellen die het stadsklimaat kunnen simuleren met een resolutie van minder dan 1 meter, wat een factor tien tot honderd keer beter is dan huidige modellen. Daarnaast willen we met deze modellen onderscheid kunnen maken tussen hittestress in nieuwere delen van de stad en oudere stadsdelen met inefficiënter warmtebeheer.’
Carrièrepad
‘Ik ben de eerste in mijn familie die is gepromoveerd. Al sinds mijn middelbareschooltijd ben ik geïntrigeerd door de fysica van vloeistoffen, die op zoveel verschillende manieren complex is en alles om ons heen beïnvloedt. Toen ik tijdens mijn bachelorstudie werktuigbouwkunde een simulatie uitvoerde van de aerodynamica van een raceauto raakte ik geïnteresseerd in turbulentie en werd ik me bewust van de kracht van computers bij het modelleren van natuurkundige verschijnselen.
Ik kreeg een beurs om een masteropleiding te gaan volgen aan het prestigieuze Indian Institute of Technology Madras, waar ik me specialiseerde in vloeistofmechanica, turbulentiemodellering en parallel programmeren.
Tijdens mijn promotieonderzoek aan de Universiteit Twente verdiepte ik me in atmosferische turbulentiemodellering en duurzame energie: ik ontwikkelde modellen om te beschrijven hoe lucht in en rond een windpark stroomt. Zo raakte ik geïnteresseerd in atmosfeer, meteorologie en klimaatmodellering, wat me weer leidde naar mijn huidige postdocpositie en mijn toekomstige tenure track positie.’
Sleutelpersonen
‘Mijn vader is altijd een inspiratie voor me geweest. Hoewel hij zelf niet heeft doorgeleerd en niet veel geld had, heeft hij altijd zijn best gedaan om zijn kinderen een opleiding te laten volgen. En toen ik zei dat ik een master wilde doen aan een instituut ver weg van waar we woonden, zei hij meteen dat ik ervoor moest gaan en dat we wel een manier zouden vinden om dat allemaal te financieren. Als ik zie wat hij heeft gedaan om mij tot mijn huidige positie te krijgen, kan ik alleen maar zo hard mogelijk werken en zoveel mogelijk genieten van mijn werk.’
Advies voor andere (aspirant-)academici
‘Als iets de eerste keer niet gaat zoals je wilt, probeer het dan opnieuw en werk dan harder. Voor mij is het ook niet altijd makkelijk geweest. Zo heb ik in India tijdens mijn master een deel van de examens niet meteen gehaald. Hoewel het me uiteindelijk wel lukte, maakte ik me in het begin zorgen over die mislukkingen. Uiteindelijk betekenden ze echter niet zoveel. Als je iets echt leuk vindt en doorzet, kun je ver komen.
En wees niet bang om je op nieuwe onderzoeksgebieden te wagen; door van vakgebied te veranderen, kun je nieuwe dingen leren. Als je solliciteert naar een vacature word je niet alleen beoordeeld op je achtergrond, maar ook op je competenties, interdisciplinaire vaardigheden en ambities. Als je bereid bent om nieuwe dingen te leren, zul je veel nieuwe mogelijkheden op je pad vinden. Voor een onderzoeker is het sowieso zaak om altijd te blijven leren.’
Meer over HTSF
Het doel van het programma High Tech for a Sustainable Future (HTSF) is het stimuleren van thematisch onderzoek tussen de vier technische universiteiten op onderwerpen die samenwerking tussen de 4TU's vereisen en waarvoor het momenteel moeilijker is om extern financiering te verwerven (d.w.z. nieuwe of risicovolle onderwerpen). De maatschappelijk relevante onderzoeksprogramma's trekken nieuw en divers talent aan -waaronder 63 Tenure Trackers- en hebben tot doel maatschappelijke impact te genereren door wetenschappelijke doorbraken. Na een opstartperiode van vijf jaar is het de bedoeling dat het onderzoek zonder financiering van de 4TU.Federation kan worden voortgezet.
In 2018 ging de eerste ronde HTSF-programma's van start. Nu, na vijf jaar, zijn de HTSF programma’s van ronde 1 klaar voor hun onafhankelijke bestaan en starten de nieuwe programma’s van ronde 2. Voor de vier nieuwe HTSF programma's is een totaalbedrag van 20 miljoen euro vrijgemaakt.