Young, talented scientists who are going to change the world with high-tech
Lees in deze eerste aflevering van Brightful Minds over de ervaringen van Carissa Champlin (DeSIRE) en Tim van Emmerik (Plantenna) uit HTSF ronde 1 en de ambities van Sujith Raman (Green Sensors) uit HTSF ronde 2. Hun verhalen laten zien hoe belangrijk samenwerken is, en dat je aan het begin van je carrière genoeg ruimte moet inplannen om te kunnen experimenteren.
Tekst: Sonja Knols
Beeld: Dieuwertje Bravenboer
Het verhaal van Tim van Emmerik - Plantenna
Tim van Emmerik is Universitair Docent Hydrologic Sensing aan Wageningen University. Hij is in 2019 begonnen aan zijn tenure track als onderdeel van het 4TU Plantenna programma.
4TU gaat over samenwerking tussen de vier technische universiteiten. Dat idee maak jij echt waar, door van de ene technische universiteit naar de andere over te stappen. Hoe is dat gegaan?
‘Mijn promotieonderzoek aan de TU Delft ging over remote sensing van waterstress in vegetatie. Als promovendus ben ik een keer op bezoek geweest bij Wageningen University. Toen dacht ik al: “Het zou toch geweldig zijn als ik daar terecht zou komen?” Na mijn promotie vond ik een baan als Head of River Research bij The Ocean Cleanup.
De tweede was geïnspireerd door een bevinding uit mijn tijd bij The Ocean Cleanup. Het was me opgevallen dat invasieve soorten waterhyacinten grote plakkaten vormen die in de rivier drijven.
Deze plakkaten, die meters breed kunnen zijn en enorm veel overlast veroorzaken voor de lokale gemeenschappen, bleken veel van het in de rivier ronddrijvende plastic op te vangen. Waarom zou je deze vegetatie niet gebruiken om klonten plastic op satellietbeelden te detecteren en zo deze planten te gebruiken als een proxy voor vervuiling? Bijkomend voordeel van dit idee: door de ongewenste invasieve hyacinten te verwijderen, ben je meteen ook van het grootste deel van het plastic af.
Plantenna is voor mij een uitstekend voorbeeld van de rol die 4TU kan spelen bij het programmeren van onderzoek dat (nog) niet sexy genoeg is voor financiering door andere partijen. Plantenna is zeer transdisciplinair, het gaat van elektrotechniek tot milieuwetenschappen. Veel financieringsinstanties zeggen dat dit is wat ze willen, maar als het erop aan komt, is het vaak moeilijk om fondsen te vinden voor dergelijke projecten.
Ik heb echter ook een verbeterpunt. De tenure track posities in de 4TU-programma’s gingen niet vergezeld van een startpakket. Omwille van de samenhang binnen het programma zou het goed zijn om tenure track onderzoekers bij hun aanstelling wat geld ter beschikking te stellen om één of twee (gezamenlijke) promovendi aan te nemen. Nu moet je meteen vanaf het begin geld vinden voor je onderzoek, wat moeilijker is als je niets hebt om te laten zien. Zo kan deze aanpak leiden tot andere onderzoekslijnen dan waar het programma oorspronkelijk voor bedoeld was, wat ook bij mij is gebeurd.’
Reactie 4TU: Op basis van de ervaringen met de eerste ronde HTSF-programma’s heeft 4TU inderdaad besloten om in de tweede ronde HTSF-programma’s alle Tenure Trackers een startpakket te geven waarmee ze een promovendus aan kunnen stellen.
Ten slotte zou ik er bij collega’s die nog in het begin staan van hun loopbaan sterk op willen aandringen om de eerste jaren van hun tenure track te gebruiken om hun eigen experimenten uit te voeren. Als het geld eenmaal binnenstroomt, groeit je team en heb je veel minder tijd om zelf het veld in te gaan.’
Meer over HTSF
Het doel van het programma High Tech for a Sustainable Future (HTSF) is het stimuleren van thematisch onderzoek tussen de vier technische universiteiten op onderwerpen die samenwerking tussen de 4TU's vereisen en waarvoor het momenteel moeilijker is om extern financiering te verwerven (d.w.z. nieuwe of risicovolle onderwerpen). De maatschappelijk relevante onderzoeksprogramma's trekken nieuw en divers talent aan -waaronder 63 Tenure Trackers- en hebben tot doel maatschappelijke impact te genereren door wetenschappelijke doorbraken. Na een opstartperiode van vijf jaar is het de bedoeling dat het onderzoek zonder financiering van de 4TU.Federation kan worden voortgezet.
In 2018 ging de eerste ronde HTSF-programma's van start. Nu, na vijf jaar, zijn de HTSF programma’s van ronde 1 klaar voor hun onafhankelijke bestaan en starten de nieuwe programma’s van ronde 2.