Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Lancering ronde 2 high-tech programma's op HTSF Crossover Event

donderdag, 15 juni 2023

Afgelopen vrijdag 9 juni heeft 4TU secretaris Marjolein Dohmen-Janssen samen met de rectoren van de 4TU (Arthur Mol, WUR; Tim van der Hagen, TUD; Sylvia Lenaerts, TU/e en Tom Veldkamp, UT) het startschot gegeven voor ronde twee van de ‘High Tech for a Sustainable Future’ (HTSF) programma’s tijdens het HTSF Crossover Event. In deze nieuwe ronde met 20 miljoen euro aan onderzoeksgeld gaan wetenschappers van de vier technische universiteiten werken aan gepersonaliseerde gezondheidszorg (RECENTRE), de hittevrije-groene stad (HERITAGE), groene, biologische afbreekbare sensoren (Green Sensors) en een lokaal, persoonsgericht voedselsysteem  (REDESIGN). 

Kennisuitwisseling

Ongeveer 100 mensen vanuit zowel de universiteiten als externe organisaties verzamelden in De Kas in Woerden om kennis, ideeën en ervaringen uit te wisselen over hightech oplossingen voor een duurzame toekomst.

Secretaris Dohmen-Janssen prees de hoge opkomst van wetenschappers. Met name van de jonge Tenure Trackers die naast een volle werkagenda, vaak ook te kampen hebben met een druk gezinsleven.

In een interactief ochtendprogramma deelden de ervaren ronde 1 wetenschappers waardevolle tips aan de ronde 2 wetenschappers, onder andere over hoe je een succesvol team opbouwt en waarom een multidisciplinaire werkwijze zo belangrijk is.

De wetenschappers uit ronde 2 waren dankbaar voor alle inzichten en daarnaast ook nieuwsgierig naar input van de ronde 1 wetenschappers op de keuze van hun onderzoeksthema en hoe je de impact ervan kunt vergroten.

“Als je kijkt naar het onderzoek van al deze jonge wetenschappers en wat het gaat opleveren, dan ziet onze toekomst er optimistisch uit!”
Marjolein Dohmen-Janssen
4TU Secretaris

Maatschappelijke impact

In het plenaire middagdeel waarvoor ook externe doelgroepen waren uitgenodigd, gidste moderator Liesbeth Staats het publiek langs de mooie resultaten van ronde 1 en de maatschappelijke vergezichten van ronde 2.

Een greep uit de wetenschappers en externe partners die op het podium stonden:


Vervolgens schoven Petra Zoer (Nederlands Kanker Collectief), Kenneth Heijns (Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, AMS), Jacolien Eijer (President KIVI en Sustainability Director TAUW) en Reineke Timmermans (VNO NCW) aan bij de ‘Table of Impact’ om te discussiëren over de waarde van samenwerking tussen wetenschap, samenleving en industrie. De sprekers benoemden dat er nog een gat te dichten valt in het brengen van kennis en innovaties naar de publieke sector en de industrie.

Na afloop van de talkshow gaf secretaris Marjolein Dohmen-Janssen aan trots en hoopvol te zijn over de HTSF programma’s. ‘’Als je kijkt naar het onderzoek van al deze jonge wetenschappers en wat het gaat opleveren, dan ziet onze toekomst er optimistisch uit! ‘’ Daar sloten de rectoren van de 4TU (Arthur Mol, WUR; Tim van der Hagen, TUD; Sylvia Lenaerts, TU/e en Tom Veldkamp, UT) zich bij aan. Zij kondigden aan dat ze een ronde 3 HTSF programma’s serieus overwegen.

Blijf onze kanalen volgen over het vervolg van de HTSF programma's en de talentvolle wetenschappers die eraan verbonden zijn!

Aftermovie

Meer te kijken en lezen over HTSF 

Meer over de HTSF programma’s

De vier nieuwe programma’s hebben een looptijd van vijf jaar maar kijken ook verder. Een belangrijk doel van de programma’s is het aanstellen van nieuw vast wetenschappelijk personeel in de vorm van Tenure Trackers, die zowel onderzoek doen als onderwijs verzorgen. Daarmee wordt niet alleen de continuïteit van de onderzoekslijnen gegarandeerd, maar wordt tegelijkertijd de verbinding tussen onderzoek en onderwijs gewaarborgd. In totaal worden er 19 Tenure Trackers aangesteld die bovendien allemaal een starterspakket krijgen waardoor ze direct een promovendus aan kunnen stellen. Door het creëren van vaste wetenschappelijke posities, zal ook de samenwerking na afloop van het programma gecontinueerd worden. Om te zorgen dat de onderzoeksresultaten daadwerkelijk zullen leiden tot innovaties die de samenleving ten goede komen, wordt ook nadrukkelijk de samenwerking met externe partners gezocht.