Afgelopen vrijdag 9 juni heeft 4TU secretaris Marjolein Dohmen-Janssen samen met de rectoren van de 4TU (Arthur Mol, WUR; Tim van der Hagen, TUD; Sylvia Lenaerts, TU/e en Tom Veldkamp, UT) het startschot gegeven voor ronde twee van de ‘High Tech for a Sustainable Future’ (HTSF) programma’s tijdens het HTSF Crossover Event. In deze nieuwe ronde met 20 miljoen euro aan onderzoeksgeld gaan wetenschappers van de vier technische universiteiten werken aan gepersonaliseerde gezondheidszorg (RECENTRE), de hittevrije-groene stad (HERITAGE), groene, biologische afbreekbare sensoren (Green Sensors) en een lokaal, persoonsgericht voedselsysteem (REDESIGN).
Kennisuitwisseling
In een interactief ochtendprogramma deelden de ervaren ronde 1 wetenschappers waardevolle tips aan de ronde 2 wetenschappers, onder andere over hoe je een succesvol team opbouwt en waarom een multidisciplinaire werkwijze zo belangrijk is.
De wetenschappers uit ronde 2 waren dankbaar voor alle inzichten en daarnaast ook nieuwsgierig naar input van de ronde 1 wetenschappers op de keuze van hun onderzoeksthema en hoe je de impact ervan kunt vergroten.
Maatschappelijke impact
In het plenaire middagdeel waarvoor ook externe doelgroepen waren uitgenodigd, gidste moderator Liesbeth Staats het publiek langs de mooie resultaten van ronde 1 en de maatschappelijke vergezichten van ronde 2.
Een greep uit de wetenschappers en externe partners die op het podium stonden:
- Berend de Klerk gaf een pitch over de pas opgerichte startup Plense Technologies, een spin-off vanuit het 4TU.Plantenna programma, waarin hij het publiek vroeg hem te helpen aan kennis en netwerk.
- Miranda Meuwissen vertelde over het vergezicht van het ronde 2 programma REDESIGN: de kas van de toekomst waarin de gewassen autonoom groeien op basis van de wensen van de consument. Een van de ambities van het team? Voedsel weer aantrekkelijk maken voor jongeren!
- Wim Timmermans van het ronde 2 programma 4TU.HERITAGE nam het publiek mee in de verschillende meetmethoden waarmee zijn team werkt, van drones en kleine vliegtuigjes tot satellieten. Met deze methoden brengen zij het microklimaat in een stad in kaart, en kan de hitte in de stad gereduceerd worden.
- Nathan Blanken (4TU.Precision Medicine) zorgde voor een verrassend intermezzo met zijn prachtige pianospel. Nathan bleek een talent te hebben voor zowel de muziek als de wetenschap maar heeft tot genoegen van zijn hele team gekozen voor het laatste.
Vervolgens schoven Petra Zoer (Nederlands Kanker Collectief), Kenneth Heijns (Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, AMS), Jacolien Eijer (President KIVI en Sustainability Director TAUW) en Reineke Timmermans (VNO NCW) aan bij de ‘Table of Impact’ om te discussiëren over de waarde van samenwerking tussen wetenschap, samenleving en industrie. De sprekers benoemden dat er nog een gat te dichten valt in het brengen van kennis en innovaties naar de publieke sector en de industrie.
Na afloop van de talkshow gaf secretaris Marjolein Dohmen-Janssen aan trots en hoopvol te zijn over de HTSF programma’s. ‘’Als je kijkt naar het onderzoek van al deze jonge wetenschappers en wat het gaat opleveren, dan ziet onze toekomst er optimistisch uit! ‘’ Daar sloten de rectoren van de 4TU (Arthur Mol, WUR; Tim van der Hagen, TUD; Sylvia Lenaerts, TU/e en Tom Veldkamp, UT) zich bij aan. Zij kondigden aan dat ze een ronde 3 HTSF programma’s serieus overwegen.
Blijf onze kanalen volgen over het vervolg van de HTSF programma's en de talentvolle wetenschappers die eraan verbonden zijn!