Een samenwerking tussen de vier technische universiteiten en het VO
Achter 4TU.Schools staat een uniek samenwerkingsverband. Elke technische universiteit in Nederland heeft een afdeling die zich inzet voor een sterke verbinding tussen voortgezet en hoger onderwijs. Binnen dit platform bundelen deze vier afdelingen hun krachten én werken ze samen met VO-docenten.
Het resultaat: een vernieuwend en toekomstgericht onderwijsaanbod dat leerlingen écht voorbereidt op de wereld van morgen.
Ontdek onze lessen
Waarom ingenieursvaardigheden thuishoren in het voortgezet onderwijs
Hoe bereiden we leerlingen optimaal voor op een toekomst waarin samenwerking, creativiteit en probleemoplossend vermogen centraal staan? Binnen het 4TU.Schools platform werken de vier technische universiteiten samen met scholen in het voortgezet onderwijs om precies die vraag te beantwoorden.
Actief leren, actief denken
We stimuleren een actieve leerhouding bij zowel leerlingen als docenten. Actieve werkvormen dragen bij aan meer inzicht in onderwijsdoelen, vergroten de betrokkenheid én versterken de kwaliteit van het onderwijs.
Ingenieursonderwijs in het VO
Om de verbinding tussen voortgezet en hoger onderwijs te versterken, zet 4TU.Schools in op het vergroten van kennis, vaardigheden en een realistisch beeld van ingenieursonderwijs in het VO-curriculum. Dat vraagt om een brede, eigentijdse benadering die verder gaat dan traditionele vakstructuren.
Wat is ingenieursonderwijs?
Ingenieursonderwijs staat voor verbreding, vakoverstijging en een projectmatige aanpak. Het sluit aan bij actuele wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken, en richt zich op vaardigheden die leerlingen voorbereiden op een toekomst vol innovatie en samenwerking.
Binnen 4TU.Schools onderscheiden we vijf kernkenmerken van ingenieursonderwijs:
- Complexe problemen en oplossingsgericht denken
Leerlingen werken aan echte vraagstukken die vragen om kennis, inzicht en creativiteit. - Analytisch vermogen
Onderbouwd met modellen, data en methodes leren leerlingen situaties doorgronden en verklaren. - Onderzoek en ontwerp
Vanuit een systematische én creatieve aanpak ontwikkelen leerlingen toepassingen zoals producten, diensten of beleid. - Samenwerken in inter- of multidisciplinaire teams
Verschillende perspectieven komen samen in projecten die communicatie en samenwerking stimuleren. - Maatschappelijke relevantie
De context is altijd verbonden met de werkelijkheid: van duurzame technologie tot sociale innovaties.
Een toekomstgerichte leerhouding
Ingenieursonderwijs helpt leerlingen vragen te stellen, te experimenteren en onzekerheid te omarmen. Door samen te werken in diverse teams ontwikkelen ze belangrijke interpersoonlijke vaardigheden, zoals vertrouwen, het combineren van perspectieven en het creëren van gezamenlijke oplossingen.